Meer controles tegen domiciliefraude

Het gemeentebestuur van Denderleeuw heeft het aantal woonstcontroles tegen domiciliefraude sinds vorig jaar aanzienlijk opgevoerd. Dat blijkt onder meer uit een vraag van Vlaams Belang-kopman Kristof Slagmulder. Die vroeg naar het aantal gevallen van identiteitsfraude of andere ‘schijnprocedures’ in 2018 en 2019.

Volgens het antwoord van algemeen directeur Jimmy Geeraerts werden er in 2018 twaalf dossiers naar het parket verwezen, met name 2 buitenlandse huwelijken, 3 huwelijken te voltrekken in Denderleeuw en zeven maal een wettelijke samenwoonst. Eén dossier werd geweigerd na negatief advies van het parket. Ook in 2019 werden er 12 dossiers naar het parket gestuurd. Twee huwelijken en twee buitenlandse huwelijken werden geweigerd na negatief advies van het parket.

“Het gemeentebestuur maakt van het steng optreden tegen fraude en misbruiken een absolute beleidsdoelstelling”, aldus Geeraerts. “Zo werd er specifieke software aangekocht tegen identiteitsfraude en zorgen extra opleidingen voor medewerkers voor vroegtijdige detectie van fraude en misbruiken. Tijdens een workshop werd een werkwijze aangeleerd om akten kritisch te beoordelen. De voorbije jaren leverde de TaskForce Domiciliefraude al goed werk.”

Burgemeester Jo Fonck bevestigt, dat het aantal wooncontroles door wijkagenten groeit. “Zo voerden agenten 1.295 controles uit bij mensen die in Denderleeuw kwamen wonen en werden ook de verhuizingen binnen de gemeente onderzocht,” aldus Fonck. In 2019 werden 426 specifieke controles uitgevoerd, 134 meer dan het jaar er voor. Dat resulteerde in 103 ambtshalve schrappingen uit en 21 ambtshalve inschrijvingen in het bevolkingsregister. 

“Een ambtshalve schrapping kan zware gevolgen hebben”, weet schepen Sofie Renders. “Verschillende overheidsinstanties kunnen dan de onrechtmatig verkregen sociale voordelen terugvorderen.” Vaak maakt de politie ook nog een proces verbaal op wegens domiciliefraude, wat ervoor zorgt dat de betrokkenen ook strafrechtelijk kunnen vervolgd worden. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...