Koerdisch tv-huis ROJ is wereldzender

In de Fabriekstraat 6 in Denderleeuw – pal naast de Carrefour Market – werkt al sinds 1996 een Koerdisch productiehuis ROJ nv, dat wereldwijd nieuwsuitzendingen en tv-producties verzorgt. “Wij tellen drie productiehuizen, twee grote tv-studio’s, kantoren en redactielokalen voor zo’n 150 journalisten, cameramensen, eindredacteurs, video-bewerkers en vertalers”, vertelt onderdirecteur Stratos Selos.

Elke dag worden daar onder meer zes verschillende nieuwsuitzendingen gemaakt en vertaald in twee Koerdische dialecten, Engels, Arabisch, Assyrisch en Turks. Het productiehuis telt vandaag maar liefst 40 miljoen kijkers. Dat is meer dan alle Belgische tv-stations samen. Die immense populariteit is te danken aan de jarenlange, genadeloze repressie die Turkije voert tegen de Koerdische pers. Turkse geheime agenten zouden in het verleden al redactielokalen opgeblazen en Koerdische journalisten vermoord hebben, maar die informatie valt moeilijk te controleren.

Als de Turkse president Erdogan in oktober vorig jaar beslist Noord-Syrië binnen te vallen en Koerdische grensdorpen te bombarderen, wordt dat uitvoerig bericht via het Denderleeuwse productiehuis, dat lokale journalisten en camerateams ter plaatse heeft en al dat materiaal na bewerking doorstraalt naar diverse landen zoals Irak, Turkije, Iran en Syrië. Genoeg aanleiding voor Vlaams Belang-frontman Kristof Slagmulder, om in de gemeenteraad van Denderleeuw te vragen of er extra veiligheidsmaatregelen genomen werden rond het wellicht geviseerde Koerdische tv-station.

Burgemeester Jo Fonck stelde hem meteen gerust: “ROJ nv wordt van nabij gevolgd door de federale politie”, aldus Fonck. Meer zelfs. ROJ nv wordt al 24 jaar sterk in de gaten gehouden door zowel de Belgische staatsveiligheid als de Turkse regering. In 1996 én 2010 werden de ROJ-gebouwen met veel machtsvertoon bestormd door meer dan 100 agenten, die materiaal en computers meenamen. Meer er werd niets bezwarends gevonden.

“We hebben lange tijd gewerkt via een Deense licentie”, vertelt Stratos. “Maar de Turkse regering heeft ons herhaaldelijk voor de rechtbank gedaagd, omdat we – zogezegd – terroristische milities zouden steunen. Maar dat hebben ze nooit hard kunnen maken. Toch zijn we daar moeten stoppen en werken nu via een Italiaanse en Noorse licentie. Daar zenden we onder meer uit als Medya Haber en Stêrk TV. Nochtans werken we compleet legaal, hebben een officiële perskaart, zijn aangesloten bij de Beroepsbond voor Journalisten… ”

KAT EN MUIS

Tot op de dag van vandaag probeert Turkije de Koerdische uitzendingen te blokkeren. “Zopas zijn ze er een tijdje in geslaagd om het Koerdische radiostation Radyo Dengê Welat te ‘jammen’ (storen). Ze monteren zelfs stoorzenders op boten in de Zwarte Zee”, aldus nog Stratos. Zo speelt het Koerdische tv- en radiostation al jaren kat en muis met Turkije.

“In Denderleeuw wonen zo’n 300 Koerden, maar met de Turken hier hebben we nog nooit problemen gehad”, legt Stratos uit. “Het zijn altijd regeringen die ons in de steek laten, ons stigmatiseren en onze eigenheid en cultuur bedreigen.” Op dit ogenblik krijgen de gebouwen van ROJ nv in Denderleeuw een grondige opknapbeurt. Sommige Koerdische journalisten komen elke dag zelfs vanuit Limburg naar Denderleeuw werken. Voor de persvrijheid – die wij vanzelfsprekend vinden – moeten Koerden veel over hebben…

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...