Eva Gwiza: “Ik heb het allemaal meegemaakt”

Het gemeentebestuur van Denderleeuw maakt werk van zijn onthaal- en integratiebeleid. Sinds 2017 was er al één zogenaamde ‘toeleider’ van PIN vzw (Partners in Integratie) – iemand die de nieuwkomers naar de juiste diensten leidt – enkele uren per week actief, om nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst te begeleiden bij hun lokale integratie en verankering in Denderleeuw.

Die ervaringen waren dermate positief, dat nu bijkomend een voltijdse toeleider is aangesteld. Het gaat om de 28-jarige Eva Gwiza die als 8-jarige met haar ouders uit Rwanda moest vluchten vanwege de genocide. “Ik heb hier als kind m’n weg moeten vinden en gelukkig waren er toen ook vrijwilligers en mensen van de gemeente en het OCMW, om ons te helpen”, vertelt Eva. “Ik heb zoveel aspecten van integratie meegemaakt, je mag me dus een ervaringsdeskundige noemen.”

Eva Gwiza leerde in een mum van tijd Nederlands, maar voor volwassen en oudere nieuwkomers is dat niet zo evident. “Veel inwijkelingen van buitenlandse origine werken in – Franstalig – Brussel, hebben nauwelijks tijd om een taal te leren en bouwen in Brussel zo vaak een vriendenkring op”, zegt Eva.

“Die hinderpalen wil ik afbouwen, door duidelijke regelingen en afspraken te maken rond Nederlandse taallessen, integratie en inburgering. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik voel me erg gemotiveerd.”

EEN EIGEN GEZICHT

Zo heeft het integratiebeleid van Denderleeuw een eigen gezicht gekregen. Eva Gwiza staat er overigens niet alleen voor, maar krijgt hulp van de inclusieambtenaar, de dienst burgerzaken, de sociale dienst en het Huis van het Kind. Schepen voor integratie, Andy Depetter, wijst ook op een ander probleem: de ‘oudkomers’. “Dat zijn mensen van vreemde herkomst die al langer in onze gemeente wonen, maar toch moeite hebben om zich te integreren. Ook aan die doelgroep willen we werken.”

Eva Gwiza is bereikbaar in het administratief centrum, A. De Cockstraat 1 in Denderleeuw. Info: 053-640.641

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...