Ophef rond herziening sociale huurprijzen

Deze lente beslisten toenmalig minister voor Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en haar collega’s van de Vlaamse regering, dat de huurprijzen van zo’n 155.000 sociale woningen vanaf januari 2020 anders zullen worden berekend. Voortaan wordt onder meer rekening gehouden met de marktwaarde van de woning (ligging, grootte en bouwjaar), met de zogenaamde ‘energiecorrectie’ (je betaalt meer voor een energiezuinige woning) én met de inkomens van àlle meerderjarige bewoners in die woning. De sociale huisvestingsmaatschappijen waren al jaren vragende partij voor zo’n correctie. “De gemiddelde sociale huurprijs bedraagt 306 euro”, zegt de sector. “We hanteren veel te smalle marges, waardoor we makkelijk met verlies dreigen te werken. De eisen voor sociale woningen worden bovendien steeds strenger. Logisch dat we een duidelijker, meer billijke en meer objectieve berekening vragen.” Voor de grote meerderheid van de huurders lijken de prijsaanpassingen redelijk mee te vallen. “We hebben 750 huurders”, zegt Leentje Cornelis, directeur van de sociale woningmaatschappij Ninove Welzijn. “Zo’n 700 huurders gaan tussen de 30 en 50 euro méér moeten betalen. Maar we hebben ook 40 huurders die gemiddeld 200 euro méér moeten betalen. Voor 1 gezin gaat het zelfs om 400 euro extra.” De meest spectaculaire stijgingen zijn – uiteraard – te wijten aan de mee-berekening van de extra inkomens. Voor de sociale huisvestingsmaatschappijen is dit de logica zelve: wie inkomsten heeft en mee geniet van een sociale woning, mag toch ook mee betalen?
EXTRA INVESTERINGEN
Directeur Cornelis voegt daaraan toe: “De sector vraagt steeds zwaardere investeringen – de wachtlijsten voor sociale woningen zijn eindeloos – en dus kunnen we dat extra geld goed gebruiken.” De Vlaamse oppositiepartijen sp.a en Groen reageren bezorgd en vragen, om de maatregel uit te stellen. Het Vlaams Huurdersplatform heeft het moeilijk met het feit, dat de sociale huurders hun nieuwe huurprijs voor januari pas zullen kennen in januari. De huidige minister voor Wonen Matthias Diependaele wil zo snel mogelijk een objectief en eerlijk systeem en houdt vast aan de ingangsdatum van 1 januari 2020. Wordt zeker vervolgd! (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...