“Bestuursakkoord is complexe oefening”

De Denderleeuwse coalitie van LvB, CD&V en Groen staat in zijn meerjarenplan voor de uitdaging, die veel steden en gemeenten doormaken: werken met beperkte middelen en het hoognodige realiseren, of daadwerkelijk vorm geven aan een duidelijk beleid. Het bestuur koos voor het laatste en investeert liefst 34 miljoen euro in diverse projecten. “Dit bestuursakkoord is een complexe oefening”, vertelde burgemeester Jo Fonck (foto) tijdens de laatste gemeenteraad. “We mikken op vier strategische doelstellingen: ‘Bouwen aan buurten’, ‘Iedereen mee’, ‘Zo is Denderleeuw’ en ‘Een sterk team tot jouw dienst’. Naar verluidt moet ‘buurten’ een werkwoord worden, dat in verschillende projecten tot uiting komt: onder meer extra aandacht voor senioren en voor wie bescherming nodig heeft, 210.000 euro voor Huis van het Kind, 175.000 euro voor ontmoetingszaal De Palaver als bruggenbouwers tussen mensen, meer aandacht voor een propere buurt en een sterkere gemeentelijke dienstverlening. Nog deze legislatuur komt er een Vrijetijdshuis met nieuwe bib op de site van de voormalige lingeriefabrikant Triolet langs de A. De Cockstraat en Moreelstraat. In de kerk Hemelrijk wordt in de bovenste verdieping een extra etage voorzien om ruimte te maken voor een polyvalente zaal en het Huis van het Kind. Het Dorp krijgt – eindelijk – een totale herinrichting met een heraangelegde Moreelstraat, een belevingsplein en een nieuw parking met toegang tot de dorpskern na de sloping van de gemeentelijke magazijnen. Bovendien wordt er extra ingezet op veiligheid met meer camera’s, een extra gemeenschapswacht, een extra coördinator ‘Samenleven’ en een extra buurtopbouwwerker in de wijken Leeuwbrug en Landuit.
STRENGER TEGEN FRAUDE
Onder de doelstelling ‘Iedereen mee’ wordt er een strenger optreden beloofd tegen fraude en misbruik. De ‘taskforce’ tegen domiciliefraude wordt uitgebreid, de software tegen identiteitsfraude gemoderniseerd. Ondanks de jaarlijks bijkomende 628.772 euro van het Denderfonds, komt er toch een belastingverhoging. Het gemeentebestuur spreekt van een ‘update’. De opcentiemen stijgen van 818 naar 950, de personenbelasting van 7 naar 7,35. “Dat is nog altijd lager dan in verschillende buurgemeenten”, voegt het schepencollege er haastig aan toe. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...