80 jaar Rode Kruis Denderleeuw: trekker en voorbeeld

In een klimaat van groeiende onzekerheid en dreigende oorlog ontstond in augustus 1939 de Rode Kruis-afdeling van Denderleeuw, inmiddels 80 jaar geleden. Stichter en voorzitter werd dokter Arthur Cochez (tekening), samen met notaris Van Temsche en econoom Jan De Dier. Cochez werkte als geneesheer tijdens de Eerste Wereldoorlog liefst 38 maanden onafgebroken aan het front, niet in ziekenhuizen maar in de eerste linies. Zijn bezorgdheid om zijn medemens werd hem ook fataal. Tijdens de verzorging van Russische gedeporteerden in april 1944 loopt hij vlektyfus op. Hij sterft een maand later. Notaris Van Temsche neemt het voorzitterschap tijdelijk over, gevolgd door advocaat Albert Asscherickx, opnieuw Van Temsche, Jozef Cochez (zoon van) en Jan De Dier. Vanaf 1959 wordt de werking van het Rode Kruis geplaagd door de dood van belangrijke vrijwilligers. Pas in 1965 vindt het Rode Kruis zijn nieuwe adem onder impuls van de heren D’Haenens en Van Stalle. Maar vanaf dan gaat het hard. Het aantal leden stijgt tussen 1967 en 1985 van 260 naar liefst drieduizend! Enkele jaren later ontvangt de afdeling van Prins Albert de Trofee voor Verdienste. Denderleeuw kan zich profileren als trekker en voorbeeld voor andere afdelingen in Aalst, Geraardsbergen en Herzele. In 1971 wordt de eerste ziekenwagen aangekocht en stapt Iddergem over naar Denderleeuw. Allerlei nieuwe initiatieven worden opgestart: een bloedtransfusiedienst, ziekenzorg, sociale dienst… In 1991 stapt De Leeneer te voet van Denderleeuw naar Lourdes en zamelt via sponsoring zo 222.000 frank in voor een nieuwe ziekenwagen.
FIER TERUGBLIKKEN
Vanaf 2003 wordt André Malfliet voorzitter, vanaf 2017 opgevolgd door Iris Van Den Haute als waarnemend voorzitter. Tussen de vele honderden interventies zijn er enkele ophefmakende: de brand in het hospitaal van Aalst en overstromingen in Ruysbroek en Moerzeke (1976), de treinramp in Buizingen (2004), overstromingen van de Dender (2010), de trein- en giframp in Wetteren (2013) … Vandaag kan het Rode Kruis Denderleeuw fier – als trekker en voorbeeld – terugblikken op een boeiende, actieve en humanitaire geschiedenis van liefst 80 jaar. (ggm)
8_80JAAR_RODE_KRUIS

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...