Een eerlijker gelaat voor het klimaat

De bezorgdheid om de dramatische toestand van onze planeet heeft honderdduizenden klimaatactivisten wereldwijd gemotiveerd, om op straat te komen en dringende beleidswijzigingen te eisen. Maar is het niet wat makkelijk om – zoals Greta Thunberg – zowel politici als beleidsmakers exclusief en bijna pathetisch verantwoordelijk te stellen voor alle onheil? Met andere woorden: kiezen klimaatactivisten wel de juiste vijand? En nog concreter: hebben we voor een betere planeet niet veeleer goede ideeën, een meer wetenschappelijke benadering en een groter bewustzijn nodig, eerder dan een vijand? Want, laten we wel wezen. Nog nooit hebben mensen zoveel exotische vakanties geboekt, als vandaag. Luchthavens breken het ene record na het andere. Nog nooit is er zoveel afval in onze oceanen gedumpt als vandaag. Nog nooit laten concertgangers en dj-happenings zoveel troep en afval op weides achter als vandaag. Waarom ligt er nabij bushaltes van scholen meer troep naast dan in de vuilbakken? ‘There is no Planet B’, jawel, maar moeten we met z’n allen dan eens niet in de spiegel kijken? Zijn onze politici verantwoordelijk voor al deze toestanden? Is het hun schuld, dat we niet massaal elektrische wagens kopen? Je zou kunnen zeggen: integendeel. Zowel in Ninove als in Denderleeuw is er nog nooit zoveel geld uitgetrokken voor een meer energie-vriendelijk en milieubewust beleid. Steeds meer straten krijgen een gescheiden rioleringsstelsel, om het regenwater te sparen. De lokale wagenparken vergroenen, het nieuwe politiecommissariaat is een ‘passief’ dus energie-vriendelijke versie, op het nieuw Sociaal Huis, zwembad De Kleine Dender en OCMW-rustoord Klateringen kwamen zonnepanelen. De openbare verlichting krijgt geleidelijk een led-versie. In Denderleeuw is al 16 % led geworden. In navolging van de Vlaamse Bouwmeester wordt er geleidelijk hoger gebouwd om het platteland te sparen, al roept deze aanpak veel weerstand op. Niemand wil blijkbaar graag dat zijn buur in je keuken kan kijken. En hoe moeilijk is het niet, om een handvol windturbines geplaatst te krijgen? De ene actiegroep na de andere wil er niet van weten. Maar we zijn wel allemaal voor windenergie.
ONHAALBARE BELOFTES
Zowel Ninove als Denderleeuw hebben de burgemeestersconvenant getekend, waarbij de CO2-uitstoot tegen 2020 – dat is volgend jaar al – met 20 procent moet dalen. Beleidsmensen kondigen nu al aan, dat die 20 procent niet zal gehaald worden. Is dat de schuld van politici? Neen, dit is een maatschappelijk probleem. Want de bittere waarheid is vrij eenvoudig: we zijn (nog) niet klaar voor een fors beter klimaat. Dat vraagt namelijk offers, die we (nog) niet bereid zijn te brengen. Het is vergelijkbaar met een ander fenomeen: we willen met z’n allen langer leven. Maar niemand van ons wil oud worden. Dan moet je eerlijk durven zijn en zeggen: hier klopt iets niet. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...