De puinhoop die Rodenbach heet

De eerste werken begonnen in 2018 en zoals het er nu naar uitziet zullen ze tot diep in 2020 blijven duren. We hebben het over de A. Rodenbachstraat en Van Lierdestraat in Denderleeuw, een van de kernbuurten van de gemeente waar zowel bewoners als handelaars regelmatig geplaagd worden door beperkte toegankelijkheid, omvangrijke graafwerken, grijpkranen, zandhopen, vervelende omleidingen, lawaaihinder, slijk en stof. Het begon al vorig jaar met grote nutswerken in de stationsomgeving en nabije straten en vandaag volgt daar een gescheiden riolering met de volledige vernieuwing van de straat én ruimere voetpaden daar bovenop. Einde van de werken: april 2020. Maar mits een beetje vorst of slecht winterweer komen daar zeer waarschijnlijk nog ettelijke weken ellende bij. Je kan het gemeentebestuur moeilijk gebrek aan communicatie verwijten. De hele operatie staat uitgebreid op de gemeentelijke webstek, er was een infovergadering, de werken worden gefaseerd uitgevoerd. Maar het ongenoegen is er niet minder om. “Ik ben zo’n kwart van m’n klanten kwijt”, treurt bakkerij Deschrijver. Hij zag met lede ogen, hoe klanten hem nauwelijks nog konden bereiken. Naar verluidt bestaat er een VLAIO-hinderpremie voor handelaars, maar niet voor iedereen. “Ik heb nergens recht op”, reageert Deschrijver. Schepen voor openbare werken Jan De Nul sust: ”Als gemeentebestuur worden we sinds 2015 door nutsmaatschappijen voor voldongen feiten geplaatst. Plots voldoet de riolering niet meer, zijn er lekken in de waterleiding… Dus hebben we alle partijen rond de tafel gevraagd, om niet om de haverklap met nieuwe werken opgezadeld te worden. Dat maakt dat er nu véél in fases moet gebeuren. Bij Infrabel dringen we al sinds 2010 aan, om het station aan te pakken. Welnu, we krijgen groen licht voor 2021. Dat heb je als je afhankelijk bent van derden en je eigen planning doorkruist wordt door de agenda’s van andere instellingen.”
KWESTIE VAN PRIORITEITEN
Vlaams Belang-fractieleider Kristof Slagmulder woont in de buurt en kaart deze problematiek al in de gemeenteraad aan sinds tien jaar. “Het stadsbestuur heeft veel te lang gewacht, om deze wijk aan te pakken”, vindt hij. “Dat is een kwestie van prioriteiten. Er is voor veel geen budget, maar wél 800.000 euro voor de aankoop van een woning waarmee ze niet eens weten wat mee aan te vangen. Begrijpe wie kan. Eén kledingszaak is al tijdelijk naar Liedekerke uitgeweken, het aantal zelfstandigen slinkt.” Ondertussen is het aftellen naar medio volgend jaar. (ggm)
4B_WERK_VAN_LIERDESTRAAT (1)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...