Denderfonds stuit op kritiek

Er is maanden om gezeurd, via allerlei lobbygroepen druk uitgeoefend, in allerlei interviews op gezinspeeld en nu het er eindelijk is, is het weer niet goed. We hebben het over het recent door het Vlaamse regeerakkoord toegezegde Denderfonds. Vier Oost-Vlaamse gemeenten Denderleeuw, Ninove, Geraardsbergen en Zottegem ontvangen de komende legislatuur zo’n twintig miljoen euro ‘voor de problematiek van de uitdijende effecten van het grootstedelijk gebied’. Lees: Brussel. Dat ‘Denderfonds’ moet de kosten van stedelijke fenomenen zoals migratie, armoede, werkloosheid en anderstaligheid van migranten compenseren, aldus nog de Vlaamse regering. Een goedbedoeld initiatief, dat toch niet in zo’n beste aarde valt. Want waarom zit Zottegem wél in het rijtje en – bijvoorbeeld – Haaltert niet? Zou het kunnen dat de huidige minister van financiën Matthias Diependaele (foto) – toevallig ook schepen van Zottegem – een beetje met de ellebogen heeft gewerkt? Dat vraagt de huidige burgemeester van Haaltert en N-VA-partijgenoot van Diependaele, Veerle Baeyens, zich toch af. “Alle cijfers tonen aan, dat er in Zottegem relatief weinig armoede en migratie is”, reageert Baeyens. “Ik pleit voor een intergemeentelijke aanpak.” Naar verluidt volgt er een motie met de nodige kritiek. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...