Onze cafés sneuvelen bij bosjes

Zowel nationale als regionale cijfers tonen aan, dat het ronduit slecht gaat met de vele dorpscafés in onze regio. Ook in Ninove is het aantal cafés spectaculair gedaald. Als belangrijkste oorzaken gelden de concurrentie van sociale media, strengere eisen, de witte kassa, het rookverbod, de moeizame weg naar een drankvergunning, de stijging van de bierprijzen en de hoge btw. De veel strengere brandveiligheid is dan vaak de druppel, die een definitieve sluiting bespoedigt. “Akkoord dat een café moet veilig zijn, maar laten we wel wezen: een en ander moet financieel wel haalbaar blijven”, morren uitbaters.
De cijfers liegen er niet om. In 2008 telde Ninove nog 98 cafés. In 2013 – amper vijf jaar later – waren dat er nog 79. Naar verluidt zijn er vandaag nog zo’n 54 cafés. Dat is nog amper de helft. De Zwemkom en Den Drippel sloten de deuren. In het centrum staan panden zoals Passage leeg. Café De Koepoort werd een eethuis. Voormalige cafés zoals Roxy in de Geraardsbergsestraat, café Déjà Vu in de Stationsstraat en volkscafé Madelon in de Dwarsstraat worden gesloopt, om plaats te maken voor woningen. Het is immers een publiek geheim, dat er vandaag veel meer kan verdiend worden met de bouw van appartementen dan met het uitbaten van een café. Café Madelon was een schoolvoorbeeld van een echt populair volkscafé uit 1933, waar jarenlang nog een bollenbaan naast lag. Maar vandaag kon het niet meer mee met de strenge regelgeving. Andere cafés moeten dan weer tijdelijk sluiten wegens overlast of negatieve brandpreventieverslagen, zoals café De Beurs in de Langemuntstraat. Naar verluidt was het gebouw totaal onveilig voor klanten en personeel.
ADMINISTRATIEVE ROMPSLOMP
Ook in Denderleeuw verdwenen er talloze cafés en moest café Mistral in de Stationsstraat dicht wegens aanhoudende klachten en ernstige problemen met de brandveiligheid. Sommige deelgemeenten tellen geen enkel café meer. Vandaag draaien er diverse cafés zonder drankvergunning, maar die situatie moet binnenkort gereglementeerd worden. “Het rookverbod, de stijgende bierprijzen en die 21 procent btw nekken ons”, morren nogal wat cafébazen. “Binnenkort hebben de mensen bier zonder café, in plaats van een café zonder bier.” De vele attesten die aan een drankvergunning gekoppeld zitten, zorgen voor een hele administratieve rompslomp. En zonder drankvergunning mag je een lening bij de bank wel vergeten. Lokale gemeentebesturen kunnen echter het risico niet lopen, cafés te laten draaien zonder de vereiste veiligheidsattesten en vergunningen. Naar verluidt zijn er ook nogal wat ingediende café-dossiers, die totaal niet in orde blijken. Uiteindelijk kan een schepen voor lokale economie niet veel anders doen, dan drastisch ingrijpen en de zaak al dan niet tijdelijk sluiten. Het gaat tenslotte om ons aller veiligheid en als er slachtoffers zouden vallen bij een uitslaande brand, is de eerste die het mag komen uitleggen…de schepen voor economie. (Georges Gielen)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...