Brexit kan 5.000 jobs kosten

De economische studiedienst van de provincie Oost-Vlaanderen heeft een sociaal-economische situatieschets opgemaakt over de gevolgen van de Brexit voor Oost-Vlaanderen. Wie een beetje doorheen het ambtelijk jargon kan lezen, ontdekt verrassende prognoses. De Brexit kan Oost-Vlaanderen zo’n 5.000 jobs kosten en 1,2 miljard zakencijfer!
De situatieschets dateert van vorig jaar en is dus zeer actueel. Het enige echte voordeel dat over de Brexit kan bedacht worden, is dat sommige Oost-Vlaamse bedrijven hun voordeel kunnen doen met de voorspelde lagere wisselkoers van het Britse pond. Die lagere koers heeft ook een keerzijde: als de euro voor de Britten duurder wordt, kan dat het oorlogstoerisme en citytrips in onze regio negatief beïnvloeden. In een ‘worst case scenario’ zou het bruto binnenlands product (BBP) van het Vlaams gewest dalen met 2,6 procent. Oost-Vlaanderen levert pakweg één vijfde van dat BBP, voornamelijk in de sectoren textiel, lederwaren en schoenen, transport en voeding. Samen goed voor zo’n 35.000 jobs. Dit kan dus grote gevolgen hebben, want transport en voeding alleen al zijn goed voor zo’n vijfde van de niet-maritieme investeringen in de Gentse haven.
Voeding in gevaar
Nog een voorbeeld: Volvo Car Gent voorziet investeringen van ruim 400 miljoen tegen 2020. Daarin zit wel een verkoopsprognose van 60.000 Volvo’s aan het Verenigd Koninkrijk, weliswaar inclusief de in Zweden gefabriceerde auto’s. Een slecht onderhandelde Brexit kan hier flink roet in het eten gooien. Vermits de voedingssector in Oost-Vlaanderen – vergeleken met andere provincies – oververtegenwoordigd is en er daar sinds enkele jaren een bikkelharde concurrentiestrijd woedt, wordt vooral voeding in Oost-Vlaanderen een erg kwetsbare industrie in eender welk Brexit-scenario. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...