Brandweer is kwieke jarige

De brandweer van Denderleeuw bestaat 75 jaar en dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Er werd reeds een congres en een huldiging gehouden en er komt onder meer een uitgebreide ‘Veiligheidsdag’ op 25 augustus. Maar het meest nog kijken de brandweerlui uit naar de verhuizing van het hele korps naar nieuwe gebouwen in de site Veldstraat, ergens medio 2020.
Eigenlijk waren het de dramatische luchtbombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die maakten dat enkele vrijwilligers zich groepeerden om zich met het blussen van de diverse brandhaarden bezig te houden. Het materiaal van de toenmalige leider Jan Scheirlinck bestond gewoon uit een pomp, 200 meter slangen en een schuifladder. Naarmate de jaren vorderden verbeterde ook het materiaal. De pompen werden groter, lokale handelaars droegen hun steentje bij en voor het ‘bevelhebberschap’ was voortaan een examen vereist. Toen in 1949 het ‘Provinciaal Gouvernement’ verplichtte dat elk korps over minstens 800 meter slangen moest beschikken, liet de toenmalige burgemeester fijntjes weten dat “de brandweer van Denderleeuw beschikt over 816 meter slangen van 70 mm en 220 meter slangen van 45 mm…” Pas in 1946 gebruikte de brandweer een heuse radio, om manschappen op te roepen.
Eerste tankwagens
In 1955 dook de eerste tankwagen op en moesten bevelhebbers cursussen volgen over brandtechnieken. Ondertussen werden de eisen steeds maar strenger en het materiaal steeds maar beter. Eén voorbeeld: de brandweer beschikt nu over een duikersploeg van vijf man, met een gespecialiseerd voertuig. Vandaag hoort de brandweer van Denderleeuw tot de hulpverleningszone Zuid-Oost met 7 korpsen en 500 brandweerlui en ambulanciers. De uiteindelijke verhuizing naar de Veldstraat wordt meteen een merkelijke verbetering. De kans dat een brandweerwagen klem staat voor een gesloten spooroverweg wordt zo een flink stuk kleiner… (ggm)
20A_BRANDW_DENDL

20D_BRANDW_DENDL

20B_BRANDW_DENDL

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...