80 kinderen oefenen Nederlands op taal- en spelstage

In Denderleeuw nemen deze maand 80 kinderen deel aan de jaarlijkse taal- en spelstage voor anderstalige kinderen. Dat zijn er twintig meer dan vorige zomer.

Omdat zij thuis tijdens de zomervakantie weinig Nederlands praten, is het belangrijk om op een speelse manier hun Nederlands op te frissen.

Daarom organiseren de diensten Integratie en Onderwijsopbouwwerk jaarlijks  deze stage voor kindjes tussen 4 en 12 jaar.

‘We kunnen het belang van de Taal- en spelstage niet genoeg onderstrepen’, zegt schepen van Onderwijs Geert Van Schelvergem (Open VLD).

‘Dankzij deze taalstage komen de kinderen goed voorbereid aan de start van het nieuwe schooljaar en wordt Nederlands voor hen méér dan alleen een schoolse taal.’

‘Bovendien wordt op deze manier de leerachterstand tegengegaan en worden hun slaagkansen in het onderwijs groter. Positief is dat ook de ouders het nut hiervan inzien en hun kinderen aanmoedigen om de stage te volgen.’

In de voormiddag worden oefeningen gemaakt, gezongen, gedanst of toneel gespeeld. In de namiddag mogen de kinderen aansluiten bij de speelpleinwerking van de gemeente.

De kinderen worden in vier groepjes verdeeld naargelang leeftijd en niveau. Elk groepje wordt begeleid door twee of drie taalmonitoren.

Elke donderdag staat een uitstap op het programma. Zo was er al een bezoekje aan Hof Ten Henne in Iddergem en volgen nog dagtrips naar het park van Aalst en naar Rollerland.