Nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd

Vrijdagavond hebben alle gemeenteraadsleden van de nieuwe gemeenteraad in Asse de eed afgelegd. Michel Vanhaeleweyck zal die raad de komende jaren voorzitten maar zal daarbij amper vrouwen aan het woord moeten laten.

Vanaf deze legislatuur telt de gemeenteraad, dankzij een groter bevolkingsaantal, 33 leden. Maar dat betekent niet dat er hierdoor meer vrouwen in de raad zetelen, integendeel. Nochtans is elke partij verplicht om bij de opmaak van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen evenveel vrouwen als mannen op de lijst te zetten. Maar die gelijkheid zet zich niet door naar de gemeenteraad.

Slechts zeven vrouwen hebben vrijdagavond de eed afgelegd. Laura Casagrande (TB), Rita De Vos (Anders Liberaal), Sigrid Goethals en Katleen Meersseman (N-VA) konden hun zitje behouden. Dounia Khalfaoui Hassani (TB), Griet Van den Broeck (N-VA) en Ingrid Peeters (Vlaams Belang) zijn de nieuwkomers. Met enkel Rita De Vos als schepen zijn de vrouwen in het nieuwe schepencollege zelfs nog minder vertegenwoordigd. Gelukkig zijn er in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst wel meer zetelende vrouwen.

Sinds vrijdagavond is het nieuwe gemeentebestuur dus ingezworen. Dat bestaat uit Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen. N-VA, Vlaams Belang, B-A–Z en PVDA zetelen in de oppositie. Zoals eerder aangekondigd zal Koen Van Elsen (TB) nog drie jaar burgemeester blijven, waarna hij opgevolgd zal worden door partijgenoot Jan De Backer.

Ereburgemeester Michel Vanhaeleweyck (Anders Liberaal) maakt ook zijn comeback naar de gemeenteraad en zal er de komende jaren voorzitter van zijn. “Veertig procent van de kiezer is niet komen stemmen. We zullen dus meer inspanningen moeten doen om hen te laten participeren en zelf zullen we ook beter moeten communiceren. Ik hoop dat deze gemeenteraad positief en constructief kan blijven, met het nodige respect voor elkaar. Als we onze rol goed vervullen dan gaat de burger ons misschien beter respecteren.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk