Burgers van Asbeek tot Zellik profileert zich als enige burgerpartij van Asse en start met lokale radio

Lijst Zellik-Relegem en burgerbeweging VOLK trekken in oktober 2024 samen naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam Burgers van Asbeek tot Zellik (B-A-Z). De partij profileert zich als de enige burgerpartij van Asse, los van alle nationale partijbelangen.

Na vijftig jaar is er een einde gekomen aan de Lijst Zellik-Relegem. De partij verdedigde jarenlang de belangen van Zellik en Relegem in Asse. Door in 2018 in kartel met burgerbeweging VOLK naar de kiezer te trekken, werd de blik al verruimd naar groot-Asse en die trend zet zich nu verder door met de oprichting van de nieuwe partij Burgers van Asbeek tot Zellik, kortweg B-A-Z.

“Lijst Zellik-Relegem was sinds 1970 een zeer sterk verhaal, maar nu start er een nieuw”, zegt fractieleider Erik Beunckens (62). Hij wil nog een keer alles geven als lijsttrekker van de nieuwe partij. En ook Willy Michiels, Gilbert Verdoodt en Chris De Knop, de huidige gemeenteraadsleden van de kartellijst die momenteel in de oppositie zit, engageren zich binnen het nieuwe B-A-Z.

B-A-Z wil zich profileren als de enige echte burgerlijst in Asse. “Wij richten ons tot alle burgers van onze gemeente. B-A-Z heeft geen enkele binding met enige nationale politieke partij en bestaat uit burgers met diverse ideologische overtuigingen. Er is dus geen zeggenschap van een nationale partij”, aldus Erik Beunckens.

De programmapunten van B-A-Z richten zich dan ook echt op het lokale beleid. “We mogen wel stellen dat de lokale economie en mobiliteit een catastrofe zijn in Asse. Onze centra lopen leeg en we staan constant in de file. Dat wordt echt een aandachtspunt voor ons, net als veiligheid en criminaliteit.” B-A-Z wil dat doen door een nieuw mobiliteitsplan op te stellen dat start vanaf nul, maar ook door burgers meer inspraak te geven in het beleid. Tot slot wil de partij de belastingen zeker niet verder laten stijgen en op termijn zelfs laten dalen.

Op een nieuwe website, www.b-a-z.be, staat het programma van a tot z opgelijst. Later komen daar ook nog de kandidaten van de partij bij. Daarnaast pakt de kersverse partij ook uit met een eigen internetradio die zeven dagen op zeven te beluisteren valt. “Ik denk dat we hierin vrij uniek zijn”, zegt Erik Beunckens. “Politiek is vaak een droge materie en via de radio koppelen we het nuttige aan het aangename.”

Luisteraars zullen op het kanaal de programmapunten van de partij kunnen lezen terwijl ze muziek horen. “Nu valt er enkel nog muziek te horen maar hoe dichter we bij de verkiezingen komen, hoe meer inhoud er te horen zal zijn. Zo zullen onze kandidaten er zich kunnen voorstellen of kan er eens een debat uitgezonden worden.”

B-A-Z wil hiermee actief burgers bereiken en ook oproepen om in oktober 2024 te gaan stemmen aangezien de opkomstplicht verdwijnt. “Onze slogan wordt dan ook: niet stemmen = niet memmen. Als je echt verandering wil, moet je gaan stemmen. Anders moet je achteraf niet gaan klagen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!