Hoeve Heierveld wil iedereen laten kennismaken met werking tijdens ‘Open Hoeveweek’

Het laatste huis langs het baantje Heierveld is de Hoeve Heierveld en hier start in een speciaal verhaal. Dankzij een legaat van de laatste bewoonster kwam de vervallen hoeve in handen van onder meer MPC Sint-Franciscus uit Roosdaal. Zij stelden Jan Coussens (36) aan als projectleider en conciërge van wat Hoeve Heierveld zou worden. “We zijn een project van MPC Sint-Franciscus en zorgen hier voor dagbesteding voor volwassen personen met een beperking. Iedere weekdag tussen 9 en 16 uur kunnen zij hier terecht voor verschillende activiteiten, met een zeer individuele begeleiding. Maar ook jongeren die nood hebben aan een time-out worden hier opgevangen”, legt Jan Coussens uit.

De jongeren en volwassenen worden er ingeschakeld voor het onderhoud van de hoeve, de verzorging van de vele dieren op de boerderij en het beheer van de moestuin. Maar de tofste activiteit vindt misschien wel plaats in het bakhuis. “Op vrijdag wordt in het gerenoveerde bakhuis steevast brood gebakken door onze gasten in samenwerking met enkele vrijwilligers”, zegt Jan. “Naast het gewone witte, bruine en volkoren brood bakken we soms ook kramiek of een ander specialleke. En van september tot maart zitten er ook de speciale Asschekoeken in ons assortiment. Aan het einde van de dag verkopen we alles en dat is al een groot succes gebleken.”

Hoeve Heierveld ontvangt zo wekelijks een vijftiental personen met een beperking en er zijn zeker nog extra plaatsen beschikbaar. Jan kan daarnaast ook rekenen op een tiental vaste vrijwilligers die de activiteiten mee begeleiden. “De ambachtelijke wijze waarop we brood bakken, in een echte bakoven, kan op heel wat interesse rekenen. Wij hebben dat proces ook volledig op hen afgestemd. Zo is er een jongen die telkens alle ingrediënten komt afwegen, helpen ze bij het deeg mengen en zelfs bij het brood in de oven schuiven heeft iedereen een functie. We kunnen daarbij rekenen op de deskundigheid van vrijwilliger Frans Dierckx. Hij volgde een bakkersopleiding en komt ons iedere vrijdag helpen”, aldus Jan.

Coordinator Jan wil de Hoeve Heierveld nu bekender maken bij een breder publiek en daarom zet de hoeve van maandag 16 tot en met vrijdag 20 augustus de deuren open. “Elke namiddag organiseren we dan verschillende activiteiten waarbij iedereen, met of zonder beperking, welkom is. Zo is er op maandag een wandelzoektocht voor jong en oud, er zijn verschillende workshops zoals brood bakken op dinsdag en wol spinnen op vrijdag en de gezinsdag met leuke optredens op woensdag. Het volledige programma is te vinden op onze website www.hoeve-heierveld.be waar je je ook kan inschrijven voor bepaalde activiteiten.”

Jan hoopt in de nabije toekomst nog meer gasten en vrijwilligers te mogen verwelkomen op de hoeve. “Eerdere plannen om een bed & breakfast onder te brengen in onze schuur hebben we opgeborgen, we gaan er een grote ontmoetingsruimte van maken. Volgend jaar willen we daarmee starten. Dan hopen we om nog meer scholen of leefgroepen te ontvangen voor dagactiviteiten. We merken dat er telkens een heel goede samenwerking ontstaat tussen de kinderen en de mensen met een beperking. Dat is dan ook ons uiteindelijke doel: hier een open hoeve voor iedereen van maken”, droomt Jan luidop.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...