“Maak cultuurhuis in leegstaande brandweerkazerne”

De actiegroep ‘Kom en bevrijd ze’ brengt maandag op de gemeenteraad van Asse een punt aan om de leegstaande brandweerkazerne in de Arsenaalstraat om te vormen tot een cultuurhuis. Het is de eerste keer dat burgers een punt aanbrengen op de raad.

Het punt is een vervolg op de bezettingsactie van dezelfde actiegroep op 22 mei vorig jaar. Toen werd de oude brandweerkazerne van Asse 24 uur lang bezet door een tiental mensen.

Ze hadden de kazerne uitgekozen om er een reeks kunstmanifestaties en alternatieve optredens te organiseren. Er werden aan het gebouw ook spandoeken uitgehangen als ‘opnieuw vuur in kazerne’ en ‘brand weer van verlangen’.

De bezetting leidde tot een zenuwenoorlog tussen de bezetters en de politie, maar van een hardhandige uitdrijving werd door de burgemeester uiteindelijk afgezien.

De oude brandweerkazerne in de Arsenaalstraat werd in november 2014 geruild voor de nieuwe kazerne op de Asphaltcosite. Het gebouw staat sindsdien leeg.

‘Kom en bevrijd ze’ vraagt dat het gemeentebestuur de kazerne, die structureel nog best in een degelijke staat is, in bruikleen geeft aan creatieve inwoners van Asse om er “een open huis voor kunst, cultuur, sociaal werk, sport en muziek” van te maken.

“Laat dit prachtig gebouw niet verkrotten, maar geef het opnieuw functies”, zegt woordvoerder Reinout Keymolen. Hij pleit voor een huur in de vorm van een ‘bezetting ter bede’, een rechtsfiguur die vaak wordt gebruikt voor landbouwgronden, woningen en handelspanden in afwachting van een definitieve bestemming.

De actiegroep verzamelde intussen 330 handtekeningen, voldoende om volgens het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad als (niet verkozen) burgers een punt te laten toevoegen aan de agenda. Het is pas de eerste keer dat dit in Asse gebeurt, sinds deze mogelijkheid in 2007 in voege ging.

Het lijdt geen twijfel dat de Assese meerderheid deze ‘stunt’ snel weer onder de mat zal willen vegen. Theoretisch had de kazerne zelfs al lang moeten afgebroken zijn, want ze is onderdeel van het Hopmarktproject, maar de projectontwikkelaar zag al twee keer zijn bouwvergunning vernietigd.

Gemeente en ontwikkelaar proberen het sindsdien financieel eens te geraken over een afgeslankt(er) project, maar die gesprekken vlotten niet. Asse is nu van plan zijn om alle leegstaande gebouwen binnen het Hopmarktproject zelf af te breken en de kosten later te verhalen op de projectontwikkelaar.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk