HELA al kwarteeuw toonaangevend in eerstelijnszorg

HELA, het Huis van de Eerste Lijn in Asse, bestaat 25 jaar. Het overlegmodel voor eerstelijnszorg is nergens zo uitgebreid als in Asse en geldt in Vlaanderen al jaren als een voorbeeld. Dat erkent ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Het kantoortje van HELA in de Kattestraat in Asse oogt dan wel bescheiden, achter HELA gaan heel wat projecten en samenwerkingsverbanden schuil die jaarlijks honderden patiënten ten goede komen.

Zo kunnen de huisartsen in de regio naargelang het medische probleem van de patiënt snel en digitaal afspraken maken met psychologen, kinesisten, podologen of andere disciplines om een zorgplan uit te stippelen, waarbij de huisarts ook alles digitaal kan opvolgen.

‘De basis werd gelegd via de Werkgroep Thuisgezondheidszorg Asse’, zegt huisarts en voorzitter Frank Michiels.

‘Uitgangspunten waren de globale visie op de patiënt, de laagdrempelige en persoonlijke aanpak, korte wachttijden en een gunstige kostprijs. We waren pioniers op dat vlak in Vlaanderen. In 2001 werd HELA een fysiek huis met vergaderruimte, een zorgaanbod, projecten, zorgpaden, navorming en een kantoor.’

Diabetes

Het bekendste voorbeeld van een zorgpad binnen HELA is zonder twijfel het diabetesproject. ‘Onlangs had ik een patiënt die zijn tijd verdeelt tussen New York en Asse en die te horen had gekregen dat hij diabetes had’, aldus Michiels.

‘In het ziekenhuis moest hij echter nog maanden wachten voor hij de nodige afspraken kon krijgen. Dankzij HELA kon ik die man onmiddellijk een zorgplan geven, waarbij hij ook aangeleerd kreeg hoe hij met een aangepast dieet zelf zijn diabetes onder controle houdt en tegelijk professioneel actief kan blijven.’

Ook voor patiënten met chronische rugpijnen, CVS, psychologische problemen of mensen die willen stoppen met roken bestaan binnen HELA multidisciplinaire zorgtrajecten.

‘HELA is vooral een laboratorium waar organisch allerlei bottom-up ideeën ontstaan, uitgewerkt en uitgevoerd. Alleen zo kan de overheid weten wat de noden en mogelijkheden zijn bij de basis en het beleid erop afstemmen.’

‘Als we allemaal op ons eilandje blijven zitten hebben we niets te zeggen. De thuiszorg is ons aller verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Via het vroeg detecteren van probleemsituaties kunnen we ook tijdig sociale diensten of zelfs politie inschakelen.’

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), zelf gewezen huisarts, erkende tijdens de viering van 25 jaar HELA het grote belang van de samenwerking in de eerstelijnszorg.

‘Huisartsen mogen daarin terecht de sleutelpositie opeisen’, zegt ze. ‘De organisatie van ons zorglandschap moet zich aanpassen aan de noden van vandaag. Ik zal een kader creëren met een sterke eerste lijn als fundament en een uitgebalanceerde tweede en derde lijn als bovenbouw. HELA is het beste voorbeeld dat zo’n kruisbestuiving tussen overheid en het praktijkveld mooie resultaten kan opleveren.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk