Lies Lefever ontdekt de harde waarheid over haar Rwandese herkomst (+ video)

ComĂ©dienne Lies Lefever uit Asse gaat in de tweede aflevering van het Vier-programma ‘Heylen en de herkomst’ op zoek naar haar Rwandese roots.

Het werd voor Lies een erg confronterende reis met Martin, naar het dorp waar ze als baby in een vergeetput werd geworpen. Nooit eerder wou ze terugkeren naar haar geboorteland Rwanda, dat gebukt gaat onder een gruwelijke geschiedenis.

‘Van mijn afkomst weet ik niets’, vertelde Lefever twee jaar geleden in een interview met Goeiedag. ‘Ik was een Rwandees vondelingetje van drie maand. Ik was blind en moest dringend worden geopereerd, dus namen ze me mee naar BelgiĂ«. Toen mijn visum verstreek hebben mijn ouders beslist om me te adopteren. Ze hadden al vijf kinderen, drie witte en twee zwarte. Een zesde kon er nog wel bij. Ze wisten toen nog niet of ik ooit zou kunnen zien.’

Op de vraag of ze ooit al terugkeerde naar Rwanda was haar antwoord twee jaar geleden nog vastberaden: ‘Nee en ik ben het ook niet van plan. Ik heb geen enkel aanknopingspunt met eventuele familie. Dat geeft me op zich een relaxed gevoel. Nu, zeg nooit nooit. Jean Bosco Safari zei me eens: ‘als je kinderen groter zijn, gaan ze zich vragen stellen naar hun afkomst.’ Misschien dat ik het dan toch zou overwegen. Maar ik zal me zelf altijd een kind voelen van de Vlaamse boerenbuiten.’

Dat moment is intussen gekomen. Lies viel tijdens de reis van de ene verrassing in de andere en ze probeerde moedig de harde waarheid over haar herkomst te ontsluieren.

‘Heylen en de herkomst’ met Lies Lefever wordt uitgezonden op Vier op dinsdag 10 februari om 21 uur.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk