Boetes voor afwezige voorzitters en bijzitters verkiezingen

De Nederlandstalige correctionele rechtbank van Brussel heeft vandaag de eerste 48 vonnissen uitgesproken in de zaak over de bijzitters die te laat of niet waren opgedaagd voor de kiesverrichtingen op 25 mei in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Ze werden allen veroordeeld tot een geldboete van 600 euro. Voor 25 personen werd een uitstel verleend gedurende 3 jaar voor een derde, de helft of het volledige bedrag van de boete.

Daarnaast werden ze ook allen veroordeeld tot de effectieve betaling van ongeveer 240 euro kosten.

Een tiental personen moeten nog verschijnen voor de behandeling van hun zaak, de resterende vonnissen worden uitgesproken op 24 november en 27 november.

Het parket Halle-Vilvoorde dagvaardde in totaal 129 bijzitters en 1 voorzitter die op 25 mei niet of te laat opdaagden tijdens de verkiezingen.

Het parket wilde hiermee een duidelijk signaal geven dat wie zich tracht te onttrekken aan zijn burgerplicht om als bijzitter of voorzitter te zetelen tijdens de verkiezingen, vervolgd zal worden.

288 andere personen gingen eerder in in op het voorstel tot minnelijke schikking, dat 250 euro bedroeg voor de bijzitters en 500 euro voor  de voorzitters.

Topartikels bij Goeiedag.be