Platina voor Fernand en Josephine in Asse

Fernand Van der Slagmolen (91) en Josephine De Groote (88) uit de Huinegem in Asse vierden hun platina huwelijk (70 jaar).

Ze traden in het huwelijksbootje op 23 september 1944, drie weken na de bevrijding door de Engelsen in Asse.

Fernand werkte voor de gemeente, onder meer als grafmaker en chauffeur van de vuilkar. Daarnaast had hij een eigen boerderijtje met wat koeien. Zijn laatste dieren deed hij pas vier jaar geleden weg.

Josephine, afkomstig uit Mollem, werkte 26 jaar als helpster voor de Gasthuiszusters in het Oud Gasthuis toen dat nog een rusthuis was.

platina josephine fernand asse huinegem Het koppel kreeg zes kinderen, van wie er eentje overleed. Er volgden intussen ook zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

De nog steeds welbespraakte Fernand had weliswaar zijn familiewortels in Asse, al werd hij zelf geboren in Wallonië, omdat zijn vader er destijds in de steenkoolmijnen werkte.

Ook bij de handboogmaatschappij Concorde in Waarbeek staat hij in annalen als gewezen schutterskoning.

Nog een ‘petitie histoire’: In 1956, toen de Hopduvel voor het eerst deel uitmaakte van wat toen nog de Hop- en Bierstoet in Asse heette, reed Fernand met het paardenspan waarop zich die allereerste strooien duvel bevond.

Eerste vuilkar

Een heemkundig waardevolle foto die nog in de woonkamer van Fernand hangt is deze allereerste echte ‘vuilkar’ van Asse uit de jaren ’60, toen nog met een systeem van een ronddraaiende trommel.

eerste vuilkar Asse Op de foto, genomen aan de Belvédèreschool, zit Fernand achter het stuur. De twee huisvuilophalers achteraan zijn Sus ‘van ’n ezel’ Verhertbrugghen en Rieke (Henri) Verherstraeten.

De vrachtwagen was een Leyland en bleef in dienst tot in 1971 de huisvuilophaling overging naar de toenmalige ‘randfederatie Asse’. De wagen bleef bij de gemeente en werd omgebouwd tot een gewone vrachtwagen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk