Massaal veel geweigerde PMD-zakken in Asse

In Asse regent het deze week klachten over de ophaling van het PMD-afval.

De ophaling van PMD en papier gebeurt vanaf dit jaar door de intercommunale Haviland en niet meer door de gemeentelijke diensten van Asse. Het restafval wordt vanaf 1 juli eveneens door Haviland opgehaald.

De eerste PMD-ronde door Haviland verliep deze week echter met veel hindernissen. Vele honderden PMD-zakken in de hele gemeente kregen een rode sticker opgekleefd.

Veel inwoners vragen zich nu af wat er mis was met hun zak. Normaal steken de ophalers van Haviland in dat geval een folder in de brievenbus met uitleg over wat wel en wat niet in de PMD-zak mag, maar dat gebeurde dus niet in Asse.

Burgemeester Koen Van Elsen heeft intussen weet van de klachten.

‘Onze gemeentelijke diensten waren vroeger nogal tolerant met die PMD-zakken, maar Haviland ziet vrij strikt toe op de regels van Fost Plus’, aldus Van Elsen, die tevens voorzitter is van Haviland.

‘In de meeste gevallen gaat om potjes yoghurt en botervlootjes, dat zijn typisch de meest voorkomende fouten in PMD-zakken. Dat de ophalers nergens een folder hebben gebust, is natuurlijk een fout.’

Intussen blijven veel geweigerde zakken gewoon buitenstaan. Er werden en worden ook veel zakken verplaatst. Hier en daar zijn er al zakken gescheurd en vliegt de inhoud rond op straat.

‘We hebben daarom beslist om maandag een extra ophaalronde te organiseren om alle achtergelaten en achtergebleven zakken op te halen, anders wordt het een chaos.’

De intercommunale belooft om bij de volgende ophaalronde van PMD de folder wel te bussen als een zak wordt geweigerd.

Via deze link kun je een animatie zien met wat wel en niet in de PMD-zak hoort.

Meest gelezen op Goeiedag.be