Orgeldag Asse-Hoppeland


Evenementgegevens


Voor de 30ste maal houdt Orgelkring Asse-Hoppeland dit jaar op zondag 18 oktober een publieke ontdekkingstocht naar interessante orgels in en rond Asse.

14.00 uur: Johan Van der Beken bespeelt het Delhaye-orgel uit 1844 in de kerk van Walfergem-Tenberg (Asse). Het orgel werd van de sloop gered uit een kapel in Hoogstraten en door de inzet van Pater Willems gerestaureerd en in de voormalige kapel van de Missionarissen van het H. Hart geplaatst. Na de verkoop en afbraak van de kapel verhuisde het orgel naar de parochiekerk waar het in het hoogkoor staat opgesteld.

15.00 uur: Helmut DeBacker laat ons kennis maken met het charmante orgeltje in de pittoreske Sint-Stefanuskerk van Oppem. Het werd in 1831 gemaakt door Antoine Coppin uit Nijvel in de door Forceville ontwikkelde Vlaamse rococcostijl. Ook de orgels van Ossel en Brussegem zijn van zijn hand, maar momenteel niet in dezelfde staat van bespeelbaarheid.

16.30 uur: De orgelfeestdag wordt om 16.30 uur besloten in de abdijkerk te Grimbergen. Peter Thomas demonstreert er zowel het koororgel als het grote orgel. Het koororgel, in 17de eeuwse Vlaamse stijl, werd gemaakt door Joris Potvlieghe. Het grote doksaalorgel, in Duits-Hollandse stijl, werd door vader Ghislain Potvlieghe gemaakt en in de originele 18de eeuwse kast geplaatst, waarvan het binnenwerk verloren was gegaan. Het werd door zoon Joris geïntoneerd.

De toegang tot deze orgelbespelingen zijn gratis (mandje)

U bent van harte uitgenodigd!

 

Vanwege ‘Orgelkring Asse – Hoppeland’


  • Organisator/vereniging: Orgelkring Asse-Hoppeland
  • E-mail:
  • Telefoon:
  • Website:

Blader door de agenda

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal