Corona maakt Onze Lieve Vrouw populair

De Grot van Onze Lieve Vrouw in de Balleistraat in Teralfene (Affligem) – een kleine replica van de Massabiellegrot in Lourdes – groeit de voorbije maanden uit tot een klein bedevaartsoord. De plek krijgt maar liefst tien maal meer bezoekers dan voordien.

Volgens de Vrienden van de Grot heeft de recente restauratie er mogelijk ook iets mee te maken, maar toch wordt vooral gewezen op de aanslepende coronacrisis. “We tellen hier elke dag zo’n 25 tot 30 extra kaarsjes”, vertelt Erwin Van Mol, secretaris van de Vrienden. Dat is werkelijk opvallend. Je kan hier een noveenkaars of een 24-urenkaars kopen, maar je mag ook je eigen kaars meebrengen. Geen probleem.”

Bezinnen in open lucht

Een en ander belet niet dat de voorraad kaarsen regelmatig uitgeput raakt. Het voordeel van de Grot van Teralfene is dat je je als bezoeker probleemloos kan bezinnen in open lucht en dat dit bedevaartsplekje dichtbij huis is. Je hoeft niet meteen zover als het bedevaartsoord van Scherpenheuvel, om een kaarsje te branden.

Dan toch een miniem pluspunt van deze aanslepende coronacrisis: de volksdevotie heeft zowat zijn tweede adem gevonden. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...