Miljoenenproject voor Teralfene

De gemeente Affligem ontvouwde zopas een heus masterplan voor de deelgemeente Teralfene. Bedoeling is maar liefst vier miljoen euro te investeren voor een nieuw – broodnodig – schoolgebouw en een polyvalente zaal, waar het verenigingsleven al jaren om smeekt. Daarvoor gaan drie oude gebouwen tegen de vlakte: de winterkapel, de oude pastorie en de aanpalende woning met voormalige slagerij van de familie De Raes.

Het miljoenenproject is slechts mogelijk, omdat Affligem met de onderwijskoepel GO! een erfpachtovereenkomst sluit, wat mag beschouwd worden als een fraai staaltje van privaat-publieke samenwerking. Daarin investeert het GO! onderwijs liefst 3,5 miljoen in nieuwe schoolgebouwen, terwijl de gemeente Affligem 325.000 euro voorziet voor de zaal. Daarvoor betaalde het gemeentebestuur reeds 375.000 euro voor de aankoop van de woning De Raes. Van deze zaal zullen ook de leerlingen gebruik kunnen maken.

“We hebben als gemeentebestuur groen licht gegeven voor de plannen, op voorwaarde dat wij mee in het project mochten stappen voor de bouw van een polyvalente zaal”, vertelt burgemeester Walter De Donder. “Zo wordt het hele project een win-win-situatie voor iedereen.”

Dubbel zoveel ruimte

In de GO! Schoolgebouwen zitten maar liefst 207 leerlingen op een oppervlakte van 700 vierkante meter, containerklassen inbegrepen. Met het nieuwe schoolgebouw wordt die ruimte opgetrokken naar 1.600 vierkante meter! Op de weide tussen de pastorie en de winterkapel is het gemeenschapscentrum gepland. De speelweide van scouts Ter Alwina krijgt bovendien een makkelijker toegang achter de kerk.

“Deze unieke privaat-publieke samenwerking tussen onderwijs en gemeente wordt een win-win-situatie voor iedereen.”

De inwoners van Teralfene moeten wel afscheid nemen van hun vertrouwde winterkapel. “Ik begrijp de nostalgische waarde, maar het houten gebouw bevindt zich in zeer slechte staat”, vervolgt De Donder. “Bovendien wordt de winterkapel ook niet meer gebruikt.” Hoewel de precieze timing nog niet vastligt, maakt burgemeester De Donder zich sterk om de nieuwe zaal nog deze legislatuur in gebruik te nemen. Voor het nieuwe schoolgebouw zal het iets langer wachten worden. (ggm)

De oude schoolgebouwen uit het GO! onderwijs: totaal vernieuwd in een heus masterplan.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...