Corona treft abt Rik De Wit (1937 – 2020)

Zaterdag 11 april overleed in het OLV-ziekenhuis in Aalst de voormalige abt van de abdij Affligem, Rik De Wit, op 83-jarige leeftijd aan het coronavirus. Rik De Wit groeide op in Liezele, een deelgemeente van Puurs-Sint-Amands. Zijn vader was hoofdonderwijzer in de dorpsschool. Maar het was zijn oom, ook een priester, die vond dat de jonge Rik naar het klein-seminarie in Hoogstraten moest gaan. Rik De Wit trad in 1956 in de Abij Affligem in. Zijn kloosternaam werd Benedictus.

Nadat hij zijn geloften had afgelegd, vertrok Rik naar Rome om er theologie te studeren. In 1964 keerde hij, als licentiaat in de theologie, naar Affligem terug. Een jaar later trok hij opnieuw naar Rome om er bijbelwetenschappen te studeren. Rik werd nadien redactielid van Monastieke Informatie en schreef ook voor het Affligems Tijdschrift voor Liturgie. Hij doceerde exegese aan het Studium Monasticon te Male, was ook nog portier en samen met dom Lukas beheerder van het Jeugdheem Sint-Benedictus en aalmoezenier van de scoutsgroep Pajotten

In 1974 vertrok hij naar de missie van Noord-Transvaal om er mee te werken aan de stichting van een nieuwe abdij. Als prior, econoom, novicemeester en verantwoordelijke voor de boerderij heeft hij voor de nieuwe abdij Subiaco heel wat verwezenlijkt, ook voor de plaatselijke bevolking.

“Als prior, econoom en novicemeester heeft Rik De Wit in Noord-Transvaal veel verwezenlijkt, ook voor de plaatselijke bevolking”

Rik keerde in 1999 naar de benedictijnerabdij terug, na een zware longziekte. In 2009 werd hij door zijn medebroeders verkozen tot 42ste abt van de abdij Affligem. Vier jaar later – op 75-jarige leeftijd – vroeg hij om uit zijn functie ontheven te worden. Eind vorig jaar verhuisde Rik naar een verzorgingstehuis in Herdersem.

Voor enkele weken werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Na een plotse opstoot van hoge koorts bleek het om corona te gaan. De abdij Affligem telt vandaag nog vijf monniken. Er verblijven twee paters in een woonzorgcentrum. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...