Kinderdagverblijven vrezen sociaal bloedbad

Ondanks de coronacrisis moeten kinderdagverblijven in ons land open blijven, vooral voor kinderen van mensen uit de zorgsector. Maar dat is een zo goed als onhoudbare situatie. Uit vrees voor besmetting kiezen ouders er immers voor hun kinderen zo veel mogelijk thuis te houden.

Onder meer de kinderdagverblijven Kastaar en Vedet in Affligem (foto) luiden de alarmbel. “Normaal zitten er in onze crèches in Affligem en Wemmel zo’n 84 kindjes”, zeggen ze daar. “Vandaag zijn er dat amper zes. Maar we betalen wel elf personeelsleden. Dat is onhoudbaar. Bovendien moeten ouders die hun kinderen tijdens de coronacrisis niet naar de crèche brengen, daar ook niet voor betalen. Zo dalen onze inkomsten dramatisch, terwijl de kosten blijven oplopen.”

De regering verplicht de crèches om open te blijven voor ouders die in cruciale sectoren werken. Maar diezelfde regering weigert knopen door te hakken, om boventallig personeel ook de mogelijkheid te geven om technische werkloosheid in te roepen. “Dat weegt enorm op de werking van de crèches”, zegt de sector. Bovendien ontbreekt het aan beschermend materiaal, zoals mondmaskers.

Naar verluidt belooft de regering wel compensaties, maar volgens de sector is het zeer twijfelachtig of die de verliezen zullen kunnen dekken. Na amper twee weken coronacrisis boeken de crèches in Affligem en Wemmel al zo’n 8.000 euro verlies. Zonder extra maatregelen zit het er dik in, dat de crisis ook de sluiting van heel wat crèches kan veroorzaken. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...