Mega-schandaal in brouwerij-fabel

Het parket van Halle-Vilvoorde onderzoekt een gigantische oplichtingszaak, waarbij de 64-jarige bierbrouwer Leo De Smedt en notoir oplichter Hans Velle (54) verdacht worden niet minder dan 94 mensen zo’n 7,6 miljoen euro lichter te hebben gemaakt. De hele fraude-zaak draait om een brouwerij-fabel.

Leo De Smedt verkocht vroeger de brouwerij Affligem aan de Nederlandse biergigant Heineken. Naar verluidt zou hij vandaag een vermogen erven, kon hij die brouwerij van Heineken terugkopen. Daarvoor had hij snel veel geld nodig. Met dat verhaaltje pluimden De Smedt en Velle zowel geestelijken en abdijen, maar ook kennissen, familie, zelfs hun eigen kinderen. Onder de slachtoffers zitten onder meer broeders uit de abdijen van Affligem en Grimbergen.

Volgens zijn advocaten is De Smedt op zijn beurt het slachtoffer van de mooie praatjes van Hans Velle, die al jaren bekend staat als meester-oplichter. Hij zou De Smedt om de tuin geleid hebben met vervalste documenten, waaruit moest blijken dat De Smedt de brouwerij van Affligem wel degelijk kon terugkopen. Velle werd in 2011 ook al veroordeeld voor een miljoenen-zwendel met antiek en dure wijn.

Recent stond Velle nog terecht met graaf Henri d’Udekem d’Acoz, eveneens wegens oplichting. Naar verluidt betalen de kinderen van De Smedt vandaag noodgedwongen de huur van zijn flat, omdat hij naar eigen zeggen geen geld meer heeft.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...