Rantour-legende Antoine Rollier laat bloeiend bedrijf na

Antoine Rollier, stichter van het autobusbedrijf Reizen Antoine – de voorloper van de huidige reisorganisator Rantour – is op 88-jarige leeftijd overleden. “Een man die leefde voor zijn zaak, een harde werker, een joviale en oprechte mens”, zijn slechts enkele van de vele reacties op zijn overlijden.
ANTOINE_ROLLIER (2)Antoine Rollier (foto) uit Denderleeuw mag beschouwd worden als een van de eerste pioniers in de ontwikkeling van het autocar-toerisme. Hij kocht zijn eerste tweedehandse autobus in 1958 – het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel – maar dat was geen succes. Het oude ding gaf al na twee weken definitief de geest. Kort daarop vertrok een nieuwe bus, onder meer naar een van de eerste verdere bestemmingen: Lourdes. De trip duurde toen nog twee volle dagen. Het werd het begin van een successtory als Reizen Antoine. In 1962 verhuisde het bedrijf naar Teralfene en zes jaar later definitief naar haar huidige plek in de Bellestraat in Essene. Echtgenote Louise baatte daar recht tegenover restaurant Loanton uit. Uiteindelijk ging het restaurant naar zoon Bruno en het busbedrijf naar zoon Kurt. Bij de overname van het Merchtemse Cars Pierre – een financieel zware dobber want er moesten maar liefst vijftien autocars overgenomen worden – vervelde de naam tot Rantour. Vanaf 2004 beschikt Rantour over een totaal nieuw hoofdkwartier in de Bellestraat. Het familiebedrijf werd ondertussen de vaste chauffeur van voetbalclub RSC Anderlecht en van de Rode Duivels. Met de kleindochters Jill en Kathy is ook de derde generatie Rollier aan de slag. Vandaag rijden dertien luxueuze Rantour-autocars zo’n anderhalf miljoen kilometer per jaar. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...