De Donder nipt uit tweede ronde

Na de eerste ronde van de CD&V-verkiezingen moest de burgemeester van Affligem, Walter De Donder, met 16% maar nipt de duimen leggen voor Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (19%) en Zeebrugs havenbaas en burgemeester van Damme, Joachim Coens (26%). Dat maakt van hem een verrassende speler binnen de CD&V-verkiezingen, niet in het minst door zijn opmerkelijke uitspraken over Antwerpen. “Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen”, aldus De Donder in een video die hij zelf op Twitter plaatste. Volgens De Donder is dat niet alleen in Antwerpen, maar ook in Brussel ‘een probleem’. Die uitspraken worden De Donder binnen CD&V-kringen niet in dank afgenomen. “Niet de juiste toon. Je moet de angst niet uitbuiten”, luiden de reacties. Maar op sociale media kon De Donder ook rekenen op veel begrip. Nogal wat CD&V-leden menen, dat De Donder zegt waar het op staat. Alleen zijn concurrent-voorzitters laten geen kans onbenut, om zijn standpunten af te keuren. “Leiderschap is voor mij niet angst uitbuiten en onzekerheid voeden. Ook niet in achterkamers”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Partyka, die meedingt naar het voorzitterschap. Sammy Mahdi, een andere concurrent, houdt het op een verwijzing naar het Bijbelvers Leviticus 19:3 waarin staat vreemdelingen ‘lief te hebben als jezelf’. Vanaf nu zijn er dus nog twee kandidaten in de running: Mahdi en Coens. Omdat niemand de nodige 50% haalde, komt er een tweede ronde met uitslag op 6 december. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...