Uitspraken Walter De Donder oogsten kritiek

Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen”, zegt kandidaat CD&V-voorzitter en burgemeester van Affligem Walter De Donder in een video die hij zelf op Twitter plaatste. Volgens De Donder is dat niet alleen in Antwerpen, maar ook in Brussel ‘een probleem’. Die uitspraken worden De Donder binnen CD&V-kringen niet in dank afgenomen. “Niet de juiste toon. Je moet de angst niet uitbuiten”, luiden de reacties. Alleen het Vlaams Belang is in zijn nopjes.
“Ik kom vaak in Antwerpen”, gaat De Donder verder. “Daar zijn een aantal regio’s zwaar getroffen door migratie. Dat is allemaal een beetje fout gelopen. En ik vind dat we als CD&V een beetje rond dat thema hebben gefietst. Het grootste probleem van een probleem is niet dat het probleem er is, maar wel dat het wordt ontkend.” En nog: “Als ik thuis een logeerkamer zou hebben die leeg staat, dan ben ik bereid om tegen iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft te zeggen: ‘Kom je mag bij mij logeren. Een tijdje. Ik zal je onderdak geven’. “Als die op een bepaald moment tegen mij komt zeggen: ‘Ik heb nog wat familie die ik graag zou overbrengen. Mogen die ook komen?’ Dan zeg ik: ‘Ja die mogen komen’. Maar als die groep in mijn woning op een gegeven moment tegen mij begint te zeggen wanneer ik mijn licht moet uitdoen, wanneer ik moet gaan slapen, wanneer ik mag vertrekken, naar welk programma ik op mijn televisie moet kijken enzovoort. Dan denk ik dat je die groep moet uitnodigen en moet zeggen: ‘Jongens, we moeten even praten. Dit gaat niet.’”
“Geen onzekerheid voeden”
De Donder krijgt op sociale media heel wat kritiek. Zijn uitspraken worden onder meer ‘walgelijk’ en ‘racistisch’ genoemd. Binnen CD&V wordt eveneens afkeurend gereageerd. “Leiderschap is voor mij niet angst uitbuiten en onzekerheid voeden. Ook niet in achterkamers”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Partyka, die zelf ook meedingt naar het voorzitterschap. Sammy Mahdi, een andere concurrent, houdt het op een verwijzing naar het Bijbelvers Leviticus 19:3 waarin staat vreemdelingen ‘lief te hebben als jezelf’. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...