De blinde vlek tussen de Denderstreek en de Rand

De Vlaamse Regering beslist tot het oprichten van een Vlaamse Randfonds, om de grootstedelijke uitdagingen aan te pakken. Maar de middelen blijven exclusief voorbehouden voor de negentien gemeenten van de Rand. Tegelijk richt ze een Denderfonds op met precies dezelfde doelstellingen, maar daarvan profiteren slechts vier gemeenten aan de Dender: Denderleeuw, Ninove, Geraardsbergen en Zottegem. Vlaams Parlementslid Katia Segers reageert teleurgesteld dat de andere gemeenten in de brede rand rond Brussel tot aan de Dender – die met dezelfde problematiek te kampen hebben – geen aanspraak kunnen maken op het Randfonds. ‚ÄúDie andere gemeenten tussen de Dender en de Rand staan voor dezelfde grote uitdagingen,” vindt ze. Ze heeft het dan over uitdagingen zoals een historische achterstand inzake welzijn, een capaciteitstekort in het onderwijs of nood aan een sterk integratie- en taalbeleid. Hierdoor vallen evenzeer verstedelijkende gemeenten zoals Liedekerke, Ternat en Haaltert tweemaal uit de boot. Vlaams sp.a-parlementslid Katia Segers kaartte deze situatie aan in de commissie Vlaamse Rand in het Vlaams Parlement. Daarbij vroeg ze om opheldering aan de bevoegde minister Ben Weyts (N-VA). Die deelde mee dat het Vlaamse Randfonds er komt om de problemen die zich in heel Vlaanderen stellen, maar in de Rand een eigen identiteit kennen, aan te pakken. Katia Segers reageert teleurgesteld: ‚ÄúUiteraard is elke euro meer voor de Vlaamse Rand een goede zaak. Vier miljoen euro op jaarbasis is echter niet voldoende om de historische achterstand op vlak van welzijn, de capaciteitsproblemen in het onderwijs of integratie en de uitdagingen die gepaard gaan met meertaligheid aan te pakken.” Zij stelt voor de hele regio Halle-Vilvoorde te erkennen als centrumregio. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...