Spookverhalen blijken defecte motoren

Rammelende ramen en deuren houden de inwoners van de Spoorweglaan, de Kerkweg, de Tulpenlaan en de Molleweg in Teralfene al weken in de ban. ‘Het lijkt wel of het hier spookt’, vinden de getroffen inwoners, die geen verklaring hebben voor de mysterieuze trillingen die de buurt al geruime tijd teisteren.

“We liggen hier werkelijk wakker van de trillingen”, vertelt iemand uit de Spoorweglaan. Gisterennacht hebben we tot twee uur wakker gelegen. Soms heeft het gevoel veel weg van een wasmachine, die op hol geslagen is…” Ondertussen was het gissen naar de oorzaak: wegenwerken, de droogte van de voorbije weken, het verkeer van zware vrachtwagens, een nieuwe vergistingsinstallatie…

Er kwamen klachten bij de politie en het gemeentebestuur, het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) werd gecontacteerd om metingen uit te voeren en ook de technische dienst van de gemeente Affligem startte een onderzoek. Uiteindelijk laat het bedrijf Rendac weten dat ‘naar alle waarschijnlijkheid’ (sic) de trillingen en de akoestische overlast te wijten zijn aan het uitvallen van twee motoren van de vergistingsinstallatie (dus toch) van Rendac. Daardoor takt de installatie af op één fakkel, waardoor er een lage frequentie ontstaat. Die frequentie zorgt voor trillingen en het irritante gezoem.

Rendac besliste meteen de nodige aanpassingen te doen, waardoor er geen twee motoren tegelijk meer kunnen uitvallen. Simpel toch?

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...