Bibliotheek betekent einde turnzaal Pupillen

Deze week werden door de stad Aalst de plannen bekendgemaakt van de nieuwe bibliotheek en academie. Het project oogt heel mooi, alleen betekent de bouw van een extra gebouw op de binnenkoer van de voormalige gebouwen van de Gerechtelijke Politie het einde van de turnzaal.

Nochtans had het VVAK al maanden terug gepleit voor het behoud. De vereniging voor Aalsters Kultuurschoon vreesde toen dat de voormalige turnzaal plaats zou moeten ruimen voor de nieuwe bibliotheek.

“Volgens de eerste plannen, die bekend raakten, was het de bedoeling om het gebouw, dat vroeger gebruikt werd door de gerechtelijke politie en gelegen is op de hoek van de Graanmarkt en de Esplanadestraat, te bewaren en volledig te integreren in de nieuwe bibliotheek en academie”, reageert secretaris Luk Van Der Helst.

“Daarnaast zouden een aantal garages op de binnenkoer afgebroken worden en zou de huidige Peperstraat rechtgetrokken worden tot aan de Graanmarkt, zodat de toegang tot het nieuwe complex vanuit de Kattestraat gemakkelijk bereikbaar zou zijn. Ook hiertegen hadden wij geen bezwaar gezien hierdoor een toestand van eeuwen geleden opnieuw gerestaureerd werd.”

“De Peperstraat liep vroeger inderdaad rechtdoor tot aan de Graanmarkt. Groot was onze verbazing toen wij in het begin van dit jaar vernamen dat het de bedoeling was om zowat het ganse deel van het vroeger Pupillencomplex, gelegen tussen de Peperstraat, de Graanmarkt en de Esplanadestraat af te breken, met uitzondering van het reeds vernoemde gebouw van de gerechtelijke politie.”

Tot de af te breken gebouwen behoort dus ook het zuilengebouw aan de Esplanadestraat, dat opgericht werd in het begin van de 20ste eeuw en dat voorheen gebruikt werd door de Pupillen als sportzaal.

Bij een bezoek aan deze zaal valt het op dat de structuur van het oorspronkelijk gebouw volledig bewaard is maar wel weggestoken werd achter een vals plafond.